Знаем, че преди 2000 години започва едно ново летоброение след раждането на Христос и възниква нова религия - християнството. То е преминало през периоди на възход, на упадък.

В ранните години на Римската империя, християните все още не са били подлагани на преследвания. Едва по времето на Нерон, живял от 37 до 68 г., срещу тях започва първото жестоко гонение. Примерът на императора в преследването на християните е бил последван и в пределите на завладените от римляните територии по цялото Средиземноморие и за това съществуват множество описания за репресии навсякъде, където се е разпространявала новата религия. По това време в Александрия живяла една девойка на име Аполония, дъщеря на известен магистрат, която приела християнството, убедена в добродетелите, които неговите апостоли проповядвали. Историята на нейния живот и трагичната й съдба са били най-напред разказани от съвременника на тези събития Dionisius, епископ на Александрия, а по-късно описани от Eusebius, гръцки писател и духовник. Когато на местната римска власт в Египет станало известно, че Аполония се е покръстила, тя била призована да се върне към утвърдената в империята езическа вяра и заплашена, че в противен случай ще бъде подложена на мъчения и изгорена на клада. Без да се двоуми ни най-малко, Аполония отказала да изостави праведната вяра и в очакване на смъртта коленичила и отправила своите молитви към Всевишния.

Тогава започнали изтезанията, а накрая тази мъченица за християнската вяра е била изгорена на кладата. На произведение от 1467 г., съхранявано в Националната библиотека в Париж, са показани изтезанията, на които е била подложена Аполония. През вековете много художници от различни страни са се вдъхновявали от себеотрицанието и саможертвата на тази девойка. Италиански художник е нарисувал Аполония, привързана на стълба на изтезанията с двама палачи от двете й страни, готови с клещи в ръце да я измъчват по най-жесток начин, като вадят и избиват зъбите й. Заради мъките, понесени от нея в името на своята вяра,тя е изобразявана с ореол на светица. Още през 249 г. тя е била канонизирана от църквата като Света Аполония Египетска, известна още и като Александрийската Великомъченица, с което нейното име се нарежда сред многобройните християни, пожертвали живота си в името на Христа. Иконографията към култа на Александрийската Великомъченица, разпространена предимно в европейските страни, е била обект на изследвания от страна на многобройни изкуствоведи, на историци на медицината и на зъболекари.

Образът на Св. Аполония е представен - обикновено с клещи в ръка - в множество произведения на изкуството (картини, фрески, стъклопис, скулптури) от различни епохи. Това е дало възможност на историците на зъболекарството да изследват вида и формите на клещите и на други инструменти за вадене на зъби, използвани в различни страни и в различни периоди от време.

Рисувана е по различен начин - с ореол, с едно великолепно изражение на смиреност и вяра в смисъла на своята саможертва, в други произведения - излъчваща непоколебимост и твърдост. Наред с произведенията на прочути автори много често се намират и творби на неизвестни художници, творци от народа, които по свой начин са виждали и с различни изразни средства са пресъздавали образа на Аполония.

Можем да отбележим, че в Съюза на германските стоматолози в Кьолн се съхранява дървена статуетка от Бавария, изработена в изящен бароков стил през XI век. В тази творба, както и в редица други произведения, Св. Аполония е представена в дрехи, които съответстват на облеклата в тази част на Европа далеч след епохата, в която тя е живяла. Това би могло да се тълкува като желание на много народи да направят Аполония своя светица. Скандинавското стоматологично дружество пък е украсило своя печат с нейния лик. Само в Рим има 12 църкви с реликви на светицата, а в храма “Св. Августин” на нея е посветен един от олтарите.

Провъзгласена за светица, тя се почита от зъболекарите като тяхна покровителка заради неописуемите мъки, които е понесла при ваденето на зъбите й. Покровителка е обаче и на всички, които страдат от зъбни болки и поради това зъболекарите се стремят извършваните от тях ин-тервенции да бъдат безболезнени. Денят, в който се чества паметта на светицата - 09 февруари е избран за патронен празник на Сдружението.